wtorek, 23 września 2008

przepisy


Bardzo lubię gotować, a moim ulubionym przepisem jest ,,Zapiekanka z ziemniakami ". Jest dobra w zimę, w chłodne dni rozgrzeje nas. Robiłam ją wiele razy i zawsze wychodziła przepyszna. Przepis z książki dzieci gotują - Kuchnie świata
przepis
Koniecznie trzeba mieć:
  • łyżka bułki tartej
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka mielonego kminku ( jeśli nie smakuje ci ta przyprawa, możesz z niej zrezygnować)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ćwierć kostki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 6 parówek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 pomidory
  • 30 dag sera żółtego gouda
  • pół kg ziemniaków
  • sól, pieprz ( do smaku)
    • wykonanie
    1. Obierz ziemniaki, umyj je i ugotuj.
    2. Pokrój pomidory, parówki w plastry, cebule w drobną kostkę.
    3. Rozgrzej na patelni olej, włóż parówki oraz połowę pokrojonej cebuli i smaż, aż do momentu zeszklenia.
    4. Dodaj koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie. Smaż jeszcze około 3 minut. Następnie wyłącz gaz i odstaw patelnie by farsz ostygł.
    5. Zetrzyj ser na grubej tarce.
    6. ostudzone ziemniaki pokrój w grube plastry.
    7. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne.
    8. Ułóż składniki w naczyniu w następujący sposób: warstwa ziemniaków ( ma przykrywać dno), pomidory, połowę cebuli, farsz ( ten z cebuli, parówek, pomidorów).
    9. posyp wierzch serem i kminkiem ( jeśli lubisz).
    10. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
    11. Przed podaniem morzesz posypać zapiekankę natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. To bardzo pyszna zapiekanka, znana też jako zapiekanką pastuszka :)

    OdpowiedzUsuń